maanantai 25. elokuuta 2014

Perustietoa hankkeesta

Tervetuloa UTOPEDA-hankkeen blogisivustolle. Täydennämme sivustoa hankkeen edetessä.

UTOPEDA-hankkeen keskeisinä tavoitteina on vauhdittaa nuorten työpaikalla tapahtuvaa oppimista monipuolistamalla työssäoppimisen sekä oppisopimuksena tapahtuvan oppimisen toteutustapoja ja kehittää opettajien ja muun henkilökunnan työelämäosaamista.  

Työelämälähtöisessä tavassa oppia on lähtökohtana yhteisöllisyys ja tutkiva oppiminen. Siinä mahdollistuu aito kiinnostus opittavaan asiaan, josta sekä oppija että valmentajaopettaja innostumisen kautta uskaltavat lähteä kokemukselliseen oppimiseen.  

Hankkeessa rakennetaan ja lisätään työssäoppimispaikkoja ja työelämäyhteistyötä niin, että verkosto tukee tekemällä oppimista sekä mahdollistaa elinikäisen oppimisen polun rakentumisen työelämän tarpeet huomioiden.  Tavoitteena on eri koulutusaloilla ottaa käyttöön malleja koulutuksen toteuttamiseksi oppilaitosmuotoisen, työssäoppimisen- sekä oppisopimuskoulutuksen eri yhdistelminä. Kehitetään toimintamalleja, joista jokainen oppilaitos ja yritys voivat rakentaa omaan toimintaansa sopivan version. Syntyy toimiva käytännönläheinen ideapankki, johon kerätään hyväksi todettuja käytänteitä.  

Hankkeessa syntyy työkaluja ja haetaan hyviä käytäntöjä oppilaitosten henkilöstön uudenlaisen tapaan nähdä ja toteuttaa ammattikasvatusta ja -koulutusta. Samalla kehittyy opettajien työelämäosaaminen ja uudenlainen rooli ohjaajana ja valmentajana. Tätä voi kutsua valmentajaopettajuudeksi, jossa näkyvät mm. yhteistoiminnallinen oppiminen, tutkiva oppiminen, ongelmalähtöinen oppiminen, sulauttava oppiminen, yrittäjämäinen oppiminen, jotka mahdollistavat sosiaalisen vuorovaikutuksen rakentumisen yhteisöllisesti oppimisen areenaksi.   


UTOPEDA-hankkeessa ovat mukana Helmi Liiketalousopisto Oy / Helmi Liiketalousopisto

Kauppiaitten kauppaoppilaitos Oy /MERCURIA Kauppiaitten Kauppaoppilaitos

Helsingin diakonissalaitoksen säätiö / Helsingin Diakoniaopisto

Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opiston Säätiö / SKY-Opisto

Haaga Instituutti-säätiö / Ravintolakoulu Perho. Hankkeen koordinaattorina toimii Haaga-Instituuttisäätiö.

Ei kommentteja: